Sarah Kay se vratila

Sjećate li se Sarah Kay? Generacije rođene 70-ih i 80-ih s nostalgijom pamte ilustracije na kojima su sačuvana romantična vremena i slike bezbrižnoga djetinjstva. Djevojčice kovrčave kose u nonšalantnim trapericama sa zakrpama, ili u cvjetnim haljinicama, predimenzioniranih cipela, ili bose... Ilustracije su krasile tanjure, čestitke, postere i bile planetarno popularne.

Pokušavali smo saznati nešto o ilustratorici koja je napravila ogroman broj radova, i naše se istraživanje protegnulo. Kontaktirali smo čak i medijske kuće u Australiji, odakle smo znali da ilustracije potječu, ali nismo uspjeli saznati čak ni pravo ime ilustratorice jer - Sarah Kay je samo pseudonim. Znali smo samo ono što je pisalo u albumu sa sličicama koji je izašao 70-ih u tadašnjoj Jugoslaviji: da "Sarah Kay" živi u Australiji s djecom i kućnim ljubimcima, u kući okruženoj cvijećem... Na internetu postoje 2 male fotografije umjetnice i njezine djece, ali ništa više od toga. Nije se željela medijski eksponirati. 

Australska izdavačka kuća John Sands obnovila je uspomenu na Sarah Kay i sada napokon znamo da je ime ilustratorice Vivien Kubbos, da je nedavno proslavila 70. rođendan, živi u Sydneyu, ali i dalje ne daje intervjue. "Sarah" je njezin nadimak, a "Kay" dolazi od inicijala prezimena "Kubbos".

sarah kay ilustracije
sarah kay

Na službenoj Sarah Kay web-stranici pronašli smo stvarčice za download, pa smo isprintali ove slatke označivače za knjige.

Španjolski Vogue svojevremeno je napravio i editorijal nadahnut Sarah Kay - pogledajte ga klikom na Vogue Sarah Kay, a mi prenosimo nekoliko fotografija:

sarah kay vogue
sarah kay vogue
sarah kay vogue